Methoden om de INR te meten

Bij de patiënt thuis, in de zorginstelling of bij de trombosedienst

Methoden -leven met trombose

INR onder controle

Wanneer een patiënt een verhoogd risico op trombose heeft en vitamine K-remmers gebruikt, is het monitoren van de INR-waarde een essentieel onderdeel van de behandeling.1Phillips, K.W., Ansell, J. (2008). Outpatient management of oral vitamin K antagonist therapy: defining and measuring high-quality management. Expert Rev Cardiovasc Ther 6, 57–70. De meeste patiënten zijn hiervoor onder controle bij een trombosedienst. Er zijn verschillende mogelijkheden om de INR te meten.

Vingerprik door trombosedienst

Een patiëntvriendelijke en efficiënte methode is een vingerprik met CoaguChek, op de poli van de trombosedienst of bij de patiënt thuis.2Heneghan, C.J., Garcia-Alamino, J.M., Spencer, E.A., Ward, A.M., Perera, R., Bankhead, C. et al. (2016). Self-monitoring and selfmanagement of oral anticoagulation. Cochrane Database Syst Rev 7, CD003839.3Thompson, A.N., Ragucci, K.R., Fermo, J.D., Whitley, H.P. (2009). Evaluation of patient perceptions and outcomes related to anticoagulation point-of-care testing in ambulatory care clinics. Pharm Pract (Granada) 7, 213–217.

Vingerprik bij de zorginstelling

Ook bij patiënten die in zorginstellingen verblijven wordt steeds vaker de patiëntvriendelijke vingerprikmethode gebruikt om de INR-waarde te bepalen.

Vingerprik thuis door de patiënt zelf

Een groot aantal patiënten komt in aanmerking voor het zelfmeten van de INR. Wellicht is dit ook een uitkomst voor uw patiënten.

Veneuze bloedafname

De traditionele manier om de INR-waarde te meten is door middel van een veneuze bloedafname. De zorgverlener neemt bloed af bij de patiënt en de buizen worden naar een laboratorium gebracht voor analyse. Hierna kan de doseerarts de resultaten interpreteren en een doseeradvies uitbrengen.